Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

Det kan være en god idé at overveje varmekilden i sit hus, da der kan være store besparelser i forhold til varmeregningen. Skifter du et gammelt oliefyr ud med en luft til vand varmepumpe, kan du således reducere dine varmeudgifter en del. Luft til vand varmepumpe er en god investering, og så er det et godt alternativ til et jordvarmeanlæg, som kan være dyrt og omstændigt at sætte op.

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe fungerer ved, at den udnytter varmeenergien, som allerede er i luften. På den måde kan den faktisk levere tilstrækkelig varme, til at opvarme din bolig året rundt – også når der er minusgrader udenfor. Ligesom de fleste andre alternative løsninger kræver en luft til vand varmepumpe dog, at dit hus er godt isoleret.

Varmepumpen fungerer efter samme princip som et køleskab – bare omvendt. I et køleskab trækkes den varme luft ud inde fra køleskabet, og så afgives dette på bagsiden.

Sådan fungerer luft til vand varmepumpen

En varmepumpe sidder som regel 1 x 1 meter boks uden for dit hus.

En luft til vand varmepumpe består overordnet af 4 komponenter:

  • En fordamper, til at optage varmen
  • En kompressor, til at hæve temperaturen
  • En kondensator, til at afgive varmen
  • En termoventil, til at regulere mængden af kølemiddel

Varmen dannes således, at fordamperen optager energi fra omgivelserne uden for huset. Dette får kølemidlet til at koge og dermed fordampe, hvorfor dampen presses sammen inde i kompressoren, hvilket får tryk og temperatur til at stige. Derved afgiver kølemidlet al sin varme i kondensatoren, hvor kølemidlet afkøles igen og bliver til væske, som løber gennem termoventilen og tilbage til fordamperen, hvor processen igen starter forfra.

Det er via kondensatoren, at varmen fra kølemidlet overføres til husets varmefordelingssystem. Det kan være igennem et vandbåret centralvarmeanlæg eller luftvarme, som blæser varm luft ind i huset.

Du kan opnå store besparelser med en luft til vand varmepumpe

Selvom en varmepumpe kan virke som en dyr investering, vil den som regel have tjent sig selv hjem inden for 6 år. Og det er altså ekstra smart, idet en varmepumpe typisk holder i 20 år. Det er klart, at jo større dit hus er, jo mere vil du spare – og jo hurtigere er merinvesteringen hentet hjem. Det betyder dog ikke, at det ikke kan betale sig at investere i en varmepumpe til et mindre hus, der går blot lidt længere tid, før investeringen er tjent ind igen.

Halvér din varmeregning

Sammenlignet med et oliefyr kan du faktisk halvere dine varmeudgifter, hvilket giver en besparelse på over 50 procent. Samtidig er det en skånsom varmekilde for miljøet, da den blot udnytter naturlig energi, og altså den varme, som findes i forvejen, hvorfor den er uafhængig af fossile brændstoffer. På den måde er en luft til vand varmepumpe en miljørigtig, langsigtet og holdbar investering. En luft til luft varmepumpe producerer 4 kWh varme for hver enkelte kWh, den forbruger, hvilket er en yderst fordelagtig ratio.

Varmekilde til brugsvand og varmekilder

En luft til vand varmepumpe bruges i forbindelse med opvarmning af brugsvand eller vandbåren varme som eksempelvis bruges til radiatorer og gulvvarme. Modsat en luft til luft varmepumpe, som blæser varm luft ud i rummet, føres varmeenergien i en luft til vand varmepumpe videre til en varmeveksler og derved ud til husets brugsvand og/eller varmekilder. En luft til vand varmepumpe er idéel til komfortvarme.

Diagram - Luft til vand varmepumpe