Hvad er SCOP, COP og SEER?

Begreberne SCOP, COP og SEER er ikke de første, der falder ind, når snakker går på grøn energi. Men de tre begreber er vigtige i forståelsen af den reelle effekt af dine energikilder. Derfor hjælper vi dig her med at forklare begreberne og deres værdi på en enkel og letforståelig måde.

COP viser værdien af din varmekilde

COP står for “coefficient of performance”. Det betyder, at COP viser den producerede varme kontra den mængde af strøm, du bruger på at producere varmen. Hvis du ønsker at kende til din varmekildes effektivitet, er det derfor COP, du skal kigge efter. Jo højere COP-tallet er, jo mere effektiv er din kilde.

Men værdien er kun gældende for en bestemt temperatur. Det kan være, at din kilde har en COP-værdi på 3,6 ved 4/35 grader celsius. Det betyder, at denne værdi kun er gældende ved en udendørstemperatur på 4 graders celsius og en fremløbstemperatur på 35 graders celsius. Ved andre temperaturer vil COP-værdien højst sandsynligt ikke være 3,6.

SCOP ligger i forlængelse af COP

SCOP er en anden måde at fastsætte varmekildens effektivitet på. Men SCOP gør det på årsbasis og er derfor sæsonbetinget. For mange er SCOP nemmere at forholde sig til end COP. Et SCOP-tal på 4,2 betyder, at varmepumpen producerer 4,2 gange så meget energi, som den elektriske energi bruger. Derfor er tallet nemt at relatere til. I forbindelse med målinger af SCOP- og COP-værdi er det vigtigt at gøre det ved en forholdsvis høj udetemperatur.

SEER-værdi kan sammenligne klimaanlæg

SEER-værdi (seasonal energy efficiency ratio) beskæftiger sig med, hvor godt et klimaanlæg virker. Derfor er tallet vigtigt for producenterne i markedsføringskampen. Dels fordi at en høj SEER-værdi viser, at der er produceret et godt og effektivt anlæg, men også fordi at SEER-værdi kan måles under kontrollerede forhold.

Med det menes, at tallet er målt i et laboratorium, hvor udendørs og indendørs forhold er kontrollerede, og derfor kan to forskellige anlæg måles under præcis samme vilkår. Den højeste SEER-værdi opnås i form af ny eller bedre teknologi, og det er noget, der er stor fokus på.

Er COP og SCOP ikke for nørder?

Tallene kan virke fremmede og komplicerede, men det er ikke så indviklet. Hvis du har en grøn energikilde, er det væsentligt at have kendskab til tallene, og hvorfor så det? Jo, først og fremmest kan både COP og SCOP vise, om du har gang i en god økonomisk investering, og dertil om du får den mængde af grøn energi, som du havde håbet på. Disse to faktorer har med allerstørst sandsynlighed været de to vigtigste, dengang du fik kilden. Derfor er tallene interessante for dig.

SEER-værdien viser kvaliteten af dit produkt

Ligeledes er SEER-værdien for dig meget relevant. Ligesom med alle andre køb vil du gerne have noget af god kvalitet. SEER-værdien viser sort på hvidt, hvor godt det, du køber, er. Når du vælger at udskifte din bil, vil du også gerne vide, hvor langt den kører på literen, om sikkerheden, pladsen, alderen, mærket, garantien og meget mere. Det gælder også for klimaanlæg. Her er SEER-værdien med til at give dig en nødvendig information.

Du bidrager til en fælles målsætning

Det kan lyde lidt voldsomt, men når du investerer i grøn energi, så slår du et slag for noget, der er en fælles målsætning om. Den investering skal være så god for både dig og samfundet som muligt. Her er COP, SCOP- og SEER-værdi med til at vise, hvor meget du får og reelt også bidrager med. Derfor er tallene også vigtige i forhold til din bevidsthed om, hvor meget du hjælper til mod et fælles mål.